ALKALICZNE PRZEPISY Z KORZENIEM KURKUMY

niedziela, 26 lutego 2017
data:post.title




NIEZWYKŁA MOC KURKUMY 💛

Kurkuma zwalcza zapalenia, zapobiega i leczy raka, depresję, chorobę Alzheimera, stres oraz problemy trawienne. Usuwa zmęczenie, pomaga w chorobach serca i krążenia, wzmacnia układ odpornościowy. Jest silnym przeciwutleniaczem. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Redukuje ból i stany zapalne w artretyzmie. Wspomaga funkcje wątroby i pomaga w cukrzycy typu 2. Kurkumina działa również oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki oraz przyspiesza gojenie ran.
Jest tak efektywna na zapalenia jak hydrokortyzon, Jak Prozak na depresje oraz unieszkodliwia niszczący wpływ fluoru na mózg.
Wybijając ten napój z kurkumą każdego ranka mamy zapewnioną ochronę przeciwzapalną przez resztę dnia.


NAPÓJ Z KURKUMĄ:

Podaje składniki:
- parę plasterków imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
-pół soku z wyciśniętej cytryny
- pieprz
- można dodać listki mięty
zalewamy gorącą wodą , odczekujemy parę minut i ...pijemy ten eliksir długowieczności .


 

Pamiętając o tym, aby spożywać kurkumę zawsze z pieprzem lub z chili. Badania wykazały przyswajalność kurkumy wzrasta o 2000% po spożyciu z piperyną.



SMOOTHIE PRZECIWZAPALNE:

Składniki : 2 cm imbiru, 2 cm kurkumy, garść szpinaku, garść innej zieleniny, 1 małe awokado, garść natki pietruszki, 1 kubek wody kokosowej lub wody z filtra, szczypta chili.
ZMIKSOWAĆ I WYPIĆ <3


 
 


Kurkuma jest świeża i suszona.
Mając możliwość, wybieraj świeżą, która jest bardziej przyswajalna przez organizm niż suszona. Jednak kiedy świeża jest niedostępna, oczywiście użyj suszona. 😊
Nie gotuj długo, gdyż czym bardziej surowa tym bardziej przyswajalna. W przypadku gotowania, dodawać przy końcu. 1cm świeżego korzenia = 1 łyżka suszonego.
Kurkuma to przyprawa o magicznych właściwościach, warto ją dodawać do potraw tak często jak się da.

                                            ALKALICZNE CURRY Z KURKUMĄ:


Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka, ½ kubka komosy ryżowej (quinoa), 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostki, 1 cebula pokrojona,3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju kokosowego. Przyprawy: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, 1/8 imbiru, sól, pieprz i puszka mleczka kokosowego (można dać pól)
Do rondla wlać szklankę wody, komosę , słodkiego ziemniaka, ciecierzyce i gotować przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebule oraz czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy i do tego dodać ciecierzycę quinoa. Wlać mleczko kokosowe i dusić 10-15 minut.


Prześlij komentarz