NIEZWYKŁA MOC KURKUMY 💛
Kurkuma zwalcza zapalenia, zapobiega i leczy raka, depresję,
chorobę Alzheimera, stres oraz problemy trawienne. Usuwa zmęczenie, pomaga w
chorobach serca i krążenia, wzmacnia układ odpornościowy. Jest silnym
przeciwutleniaczem. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i
przeciwgrzybiczne. Redukuje ból i stany zapalne w artretyzmie. Wspomaga funkcje
wątroby i pomaga w cukrzycy typu 2. Kurkumina działa również oczyszczająco na
krew, wspomaga pracę trzustki oraz przyspiesza gojenie ran.
Jest tak efektywna na zapalenia jak hydrokortyzon, Jak Prozak
na depresje oraz unieszkodliwia niszczący wpływ fluoru na mózg.
Wybijając ten napój z kurkumą każdego ranka mamy zapewnioną ochronę
przeciwzapalną przez resztę dnia.
NAPÓJ Z KURKUMĄ:
Podaje składniki:
- parę plasterków imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
-pół soku z wyciśniętej cytryny
- pieprz
- można dodać listki mięty
zalewamy gorącą wodą , odczekujemy parę minut i ...pijemy ten eliksir długowieczności .
- parę plasterków imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
-pół soku z wyciśniętej cytryny
- pieprz
- można dodać listki mięty
zalewamy gorącą wodą , odczekujemy parę minut i ...pijemy ten eliksir długowieczności .
Pamiętając o tym, aby spożywać kurkumę zawsze z pieprzem lub
z chili. Badania wykazały przyswajalność kurkumy wzrasta o 2000% po spożyciu z piperyną.
SMOOTHIE PRZECIWZAPALNE:
Składniki : 2 cm
imbiru, 2 cm kurkumy, garść szpinaku, garść innej zieleniny, 1 małe awokado, garść
natki pietruszki, 1 kubek wody kokosowej lub wody z filtra, szczypta chili.
ZMIKSOWAĆ I WYPIĆ
<3
Kurkuma jest świeża i suszona.
Mając możliwość, wybieraj świeżą, która jest bardziej
przyswajalna przez organizm niż suszona. Jednak kiedy świeża jest niedostępna, oczywiście
użyj suszona. 😊
Nie gotuj długo, gdyż czym bardziej surowa tym bardziej
przyswajalna. W przypadku gotowania, dodawać przy końcu. 1cm świeżego korzenia =
1 łyżka suszonego.
Kurkuma to przyprawa o magicznych właściwościach, warto ją dodawać do potraw tak często jak się da.
ALKALICZNE CURRY Z KURKUMĄ:
Składniki: 1 szklanka
ugotowanej ciecierzycy lub puszka, ½ kubka komosy ryżowej (quinoa), 1 duży słodki
ziemniak, obrany i pokrojony w kostki, 1 cebula pokrojona,3 ząbki czosnku, 2 łyżki
oleju kokosowego. Przyprawy: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, 1/8 imbiru, sól, pieprz i puszka mleczka
kokosowego (można dać pól)
Do rondla wlać szklankę
wody, komosę , słodkiego ziemniaka, ciecierzyce i gotować przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej
i podsmażyć cebule oraz czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy i do tego dodać
ciecierzycę quinoa. Wlać mleczko kokosowe i dusić 10-15 minut.
Prześlij komentarz