OCZYSZCZANIE CIAŁA - DZIEŃ 1

środa, 16 listopada 2016
data:post.title


Całkowicie niezaplanowanie zaczęłam 7- dniowe oczyszczanie ciała, kasza.
Tak zwany detoks jaglany. Podzielę się nim, może ktoś chciałby skorzystać.
Potrawy są naprawdę smaczne i proste w przyrządzaniu. Podczas tego oczyszczania nie odczuwa się głodu, a jako, ze kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, ta pora roku  idealnie się do tego nadaje. Napisze trochę o właściwościach odżywczych kaszy jaglanej zanim przejdę do jadłospisu na pierwszy dzień.

KASZA JAGLANA czyści jelita, jest alkalizująca, bogata w żelazo (zawiera 1.5 razy więcej żelaza niż wołowina), magnez, witaminy z grupy B, witaminy E i K, karoten, kwas foliowy, sód, potas, wapn, cynk i fosfor.
Bogata w krzem i krzemionkę( dobrze wpływa na stawy, poprawia mineralizacje kości i zapobiega ich odwapnianiu, oraz na wygląd włosów, paznokci i skory).
Przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu dzięki zawartości błonnika.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu. Wzmacnia organizm, a minerały w niej zawarte umożliwiają odkwaszanie organizmu.

Jadłospis przesłała mi koleżanka, która wzięła go z jakiejś książki :-)

DZIEŃ 1:


ŚNIADANIE: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 upieczony burak i 1 jabłko oraz pestki dyni.
Dodałam jeszcze siemię lniane.
  Dresing: oliwa, sok z cytryny, 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu, szczypta soli   himalajskiej.

Wymieszać dresing. Jabłko i burak pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodac wszystkie składniki i wymieszać.

OBIAD: niecała szklanka ugotowanej kaszy, kawałek kalafiora, ziarenka granatu, olej kokosowy, natka pietruszki, 1/2 łyżeczki curry, sol himalajska.
Dressing: 2 cm imbiru, zetrzeć, trochę oliwy, sok z pol cytryny, sol himalajska, 1 łyżeczka syropu z agawy.

Wymieszać dressing. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Kalafior lekko podsmażyć na oleju kokosowym z przyprawa curry.Około 2 minuty. Składniki wymieszać i skropić dresingiem.

KOLACJA: brokuły, 1/4 ugotowanej kaszy jaglanej, 2 ząbki czosnku, 1 mala cebula, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kurkumy, starta skorka z cytryny, 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego, sol himalajska, orzechy włoskie (opcjonalnie)

Podsmażyć na oleju kokosowym cebule i czosnek, dodać curry, majeranek oraz kurkumę i wymieszać..Wrzucić do garnka kawałki brokułów oraz pokrojone w kostkę jabłko. Wlać trochę wody.Gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać kasze jaglana i zmiksować na gładki krem.Wsypać przyprawy.Posypać orzechami.

No i pamiętać o piciu minimum 2 litrów wody dziennie z  wyciśnięta cytryna, herbatki ziołowe, i świeżo wyciskane soki. Odpowiednia ilość wypijanych płynów w ciągu dnia, jest kluczowa we wszelkich detoksach ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu.



Prześlij komentarz