Dzisiaj podaje jadłospis na dzień drugi oczyszczania kasza,
ŚNIADANIE: ZUPA MAKROBIOTYCZNA Z KASZA JAGLANA.
1 duza marchew, 1 pietruszka ,1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta curry, kurkumy, pieprz ,sol himalajska, 1 łyżeczka oliwy, siemię lniane.
Pokroić warzywa w kostkę, cebulę w piórka. Wlać do garnka 3 szklanki wody i gotować kilka minut.
Siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Kasze ugotowana wymieszać z zupa, posypać natka pietruszki i prażonymi nasionami siemienia lnianego. Gotowe!
I naprawdę smaczne.
Siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Kasze ugotowana wymieszać z zupa, posypać natka pietruszki i prażonymi nasionami siemienia lnianego. Gotowe!
I naprawdę smaczne.
OBIAD: ZAPIEKANA CUKINIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KASZA.
2 cukinie, 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka liści z jarmużu, 4 suszone pomidory, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta oregano,, ząbek czosnku, olej kokosowy, 1 cm imbiru, słonecznik.
Cukinie przeciąć i wydrążyć.Posmarować oliwa, doprawić sola i podpiec ok 10 minut w temp 180 stopni.
Przygotować farsz.Posiekać jarmuż, pomidory suszone,. Na oleju kokosowym podsmażyć jarmuż z sola i gałką do miękkości.Dodać pomidory i oregano.Wymieszać z kasza.Wypełnić farszem cukinie i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.Posypać prażonym słonecznikiem.
Przygotować farsz.Posiekać jarmuż, pomidory suszone,. Na oleju kokosowym podsmażyć jarmuż z sola i gałką do miękkości.Dodać pomidory i oregano.Wymieszać z kasza.Wypełnić farszem cukinie i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.Posypać prażonym słonecznikiem.
KOLACJA: ZUPA BURACZANO- JAGLANA
4 buraki, 1/4 ugotowanej kaszy jaglanej,1/2 szklanki kokosowego mleczka, cebula, 1 ząbek czosnku, jabłko, 2 cm imbiru, szczypta curry, kurkumy, pieprz, 1/4 mielonej kolendry, łyżeczka oleju kokosowego, sol himalajska.
Umyte buraki zawinąć w folie i upiec w temp 200 stopni.Piec ok 40 minut.Obrać i pokroić w ćwiartki.
Podsmażyć cebulę,czosnek oraz starty imbir. Wrzucić buraki z jabłkiem pokrojonym w kostkę i zalać woda do 3/4 warzyw.Gotować 10 minut, potem dodać mleko kokosowe i ugotowana kasze jaglana. Gotować ok 5 minut.Zmiksować wszystko na gładki krem. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Podsmażyć cebulę,czosnek oraz starty imbir. Wrzucić buraki z jabłkiem pokrojonym w kostkę i zalać woda do 3/4 warzyw.Gotować 10 minut, potem dodać mleko kokosowe i ugotowana kasze jaglana. Gotować ok 5 minut.Zmiksować wszystko na gładki krem. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodowce przez parę dni , kasze jaglana tak samo. Wiec spokojnie można ugotować większa ilość i tylko dodawać. Zaoszczędzi to nam trochę czasu.
jedna porcja tej zupy na jutrzejszy obiad.
jedna porcja tej zupy na jutrzejszy obiad.
&&&
Parę slow o burakach jako , że buraki posiadają właściwości detoksykacyjne- czyli wypłukują toksyny z organizmu i ułatwiają jego oczyszczenie. A jako, ze robimy detoks właśnie czyli dietę oczyszczająca warto włączyć również sok ze świeżo wyciśniętego buraka, najlepiej pol godziny przed posiłkiem aby oczyścić organizm a przede wszystkim aby skutecznie oczyścić wątrobę.
Buraki zawierają witaminy z grupy B, Wit A i C, sód, potas, magnez, wapn, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, karoteny, cukry, białko, betainę, błonnik, kwasy organiczne, buraki są również silnymi przeciwutleniaczami.Dobroczynnie wpływają na układ nerwowy.
Oczyszczają wątrobę, nerki, jelita i krew, aktywują metabolizm i eliminację tłuszczów, poprawiają pracę jelit, chronią serce. Obniżają cholesterol, przeciwdziałają miażdżycy, regulują pracę przewodu pokarmowego, pomagają w profilaktyce nowotworowej, wzmacniają koncentrację, pomagają przy nerwicach, ogólnie burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z nowotworem, skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek,maja silne działanie zasadotwórcze, lecza stres, depresje i apatie, dobre na potencje raz demencje.
Oczyszczają wątrobę, nerki, jelita i krew, aktywują metabolizm i eliminację tłuszczów, poprawiają pracę jelit, chronią serce. Obniżają cholesterol, przeciwdziałają miażdżycy, regulują pracę przewodu pokarmowego, pomagają w profilaktyce nowotworowej, wzmacniają koncentrację, pomagają przy nerwicach, ogólnie burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z nowotworem, skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek,maja silne działanie zasadotwórcze, lecza stres, depresje i apatie, dobre na potencje raz demencje.
Prześlij komentarz