Menu na dzień 4 oczyszczania kasza.
ŚNIADANIE: KASZA JAGLANA PRAŻONYM
SEZAMEM.
1 SZKLANKA UGOTOWANEJ
KASZY, ½ MAŁEGO BROKUŁA, 1 ZĄBEK CZOSNKU, SOL HIMALAJSKA, PRAŻONY SEZAM, KILKA LISTKÓW BAZYLII.
Podziel brokuł na drobne różyczki a czosnek w plasterki.
Gotuj je przez około 4 minuty. Pod koniec gotowania, kiedy praktycznie woda
wyparuje, dodaj olej kokosowy i czosnek, posól. Wymieszaj z kasza. Posyp prażonym
sezamem i udekoruj listkami bazylii.
LUNCH: ZUPA KOKOSOWA Z
DYNIA I MARCHEWKA.
1 PUSZKA POMIDORÓW,1
MARCHEW, 1 SŁODKI ZIEMNIAK, ½ SZKLANKA DYNI POKROJONEJ W KOSTKĘ, ¼ CZERWONEJ
SOCZEWICY OPCJONALNIE, ½ PUSZKI MLEKA KOKOSOWEGO, 2 CM IMBIRU,2 ZĄBKI CZOSNKU,
1 ŁYŻECZKA CURRY, SZCZYPTA KURKUMY, SOL HIMALAJSKA, SOK Z POL CYTRYNY.
Zetrzyj imbir i czosnek. Cebule i warzywa pokrój w kostkę.
Rozgrzej olej kokosowy i obsmaż delikatne imbir i cebulkę. Wsyp curry i kurkumę,
po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewice i warzywa. Dopraw sola. Wlej mleko
kokosowe oraz 2 szklanki wody i gotuj około 15 minut, aż soczewica zmięknie.
Serwuj skropiona sokiem z cytryny i posypana bazylia.
OBIAD: KASZA JAGLANA Z
PESTO I PIECZONA PAPRYKA.
SZKLANKA UGOTOWANEJ
KASZY JAGLANEJ, 1 PAPRYKA CZERWONA, 2 ORZECHY WŁOSKIE LUB DOWOLNE, ½ ŁYŻECZKI SOKU
Z CYTRYNY, ½ ŁYŻECZKI OCTU JABŁKOWEGO, 1 GRANAT, BAZYLIA, TYMIANEK OPCJONALNIE.
DO PESTO: 1 SZKLANKA
NATKI PIETRUSZKI,1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY, SOL HIMALAJSKA, 2 ŁYŻKI NASION UPRAŻONEGO SŁONECZNIKA, 2 ŁYŻKI OLIWY, POL ZĄBKA CZOSNKU.
Paprykę upiec w temp. 180stopni, aż pojawi się przypieczona
skorka. Gdy lekko przestygnie, obrać ze skorki i potnij w cienkie paski. W
miseczce wymieszać oliwę, ocet, drobno posiekane orzechy i tymianek. Wymieszać
i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Zrób pesto. Wszystkie produkty zmiksować.
Ugotowana kasze jaglana wymieszać z pesto. Dodać paprykę,
ziarenka granatu oraz bazylie.
&&&
GRANATY
Są bogatym źródłem Wit C, E, B oraz A oraz wielu substancji
mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Duże ilości białka,
błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu
Owoc granatu zawiera ogromna ilość przeciwutleniaczy, które eliminują
z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Granaty obniżają ciśnienie tętnicze krwi, łagodzą
objawy menopauzy, leczą zaburzenia erekcji, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają
terapie raka prostaty, piersi, odmy i skory. Granaty działają profilaktycznie
przy nowotworach. Maja działalności przeciwzapalne i antybakteryjne, więc leczą
zmiany trądzikowe. Regenerują i odmładzają skore oraz spowalniają proces
starzenia. Owoce te zmniejszają wchłanianie tłuszczu w jelitach.
Spożywanie tych owoców ma zbawienny wpływ na psychikę, obniża
poziom stresu i zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych. Naturalny napój miłosny.
Przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu, przeciwdziała infekcjom
wirusowym i bakteryjnym, zwiększa odporność organizmu.
Prześlij komentarz