OCZYSZCZANIE CIAŁA - DZIEŃ 4

czwartek, 24 listopada 2016
data:post.title


Menu na dzień 4 oczyszczania kasza.

ŚNIADANIE: KASZA JAGLANA PRAŻONYM SEZAMEM.
1 SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY, ½ MAŁEGO BROKUŁA, 1 ZĄBEK CZOSNKU, SOL HIMALAJSKA, PRAŻONY SEZAM, KILKA LISTKÓW BAZYLII.

Podziel brokuł na drobne różyczki a czosnek w plasterki. Gotuj je przez około 4 minuty. Pod koniec gotowania, kiedy praktycznie woda wyparuje, dodaj olej kokosowy i czosnek, posól. Wymieszaj z kasza. Posyp prażonym sezamem i udekoruj listkami bazylii.

LUNCH: ZUPA KOKOSOWA Z DYNIA I MARCHEWKA.
1 PUSZKA POMIDORÓW,1 MARCHEW, 1 SŁODKI ZIEMNIAK, ½ SZKLANKA DYNI POKROJONEJ W KOSTKĘ, ¼ CZERWONEJ SOCZEWICY OPCJONALNIE, ½ PUSZKI MLEKA KOKOSOWEGO, 2 CM IMBIRU,2 ZĄBKI CZOSNKU, 1 ŁYŻECZKA CURRY, SZCZYPTA KURKUMY, SOL HIMALAJSKA, SOK Z POL CYTRYNY.

Zetrzyj imbir i czosnek. Cebule i warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej kokosowy i obsmaż delikatne imbir i cebulkę. Wsyp curry i kurkumę, po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewice i warzywa. Dopraw sola. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody i gotuj około 15 minut, aż soczewica zmięknie.
Serwuj skropiona sokiem z cytryny i posypana bazylia.


OBIAD: KASZA JAGLANA Z PESTO I PIECZONA PAPRYKA.

SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ, 1 PAPRYKA CZERWONA, 2 ORZECHY WŁOSKIE LUB DOWOLNE, ½ ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY, ½ ŁYŻECZKI OCTU JABŁKOWEGO, 1 GRANAT, BAZYLIA, TYMIANEK OPCJONALNIE.
DO PESTO: 1 SZKLANKA NATKI PIETRUSZKI,1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY, SOL HIMALAJSKA, 2 ŁYŻKI NASION UPRAŻONEGO SŁONECZNIKA, 2 ŁYŻKI OLIWY, POL ZĄBKA CZOSNKU.

Paprykę upiec w temp. 180stopni, aż pojawi się przypieczona skorka. Gdy lekko przestygnie, obrać ze skorki i potnij w cienkie paski. W miseczce wymieszać oliwę, ocet, drobno posiekane orzechy i tymianek. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Zrób pesto. Wszystkie produkty zmiksować.
Ugotowana kasze jaglana wymieszać z pesto. Dodać paprykę, ziarenka granatu oraz bazylie.

&&&

GRANATY
Są bogatym źródłem Wit C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu
Owoc granatu zawiera ogromna ilość przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Granaty obniżają ciśnienie tętnicze krwi, łagodzą objawy menopauzy, leczą zaburzenia erekcji, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają terapie raka prostaty, piersi, odmy i skory. Granaty działają profilaktycznie przy nowotworach. Maja działalności przeciwzapalne i antybakteryjne, więc leczą zmiany trądzikowe. Regenerują i odmładzają skore oraz spowalniają proces starzenia. Owoce te zmniejszają wchłanianie tłuszczu w jelitach.
Spożywanie tych owoców ma zbawienny wpływ na psychikę, obniża poziom stresu i zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych. Naturalny napój miłosny. Przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym, zwiększa odporność organizmu.


Prześlij komentarz