Jadłospis na trzeci dzień oczyszczania.
ŚNIADANIE: KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I MIGDAŁAMI.
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 jabłko ,parę winogron, płatki migdałów, łyżeczka miodu.
Jabłko zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę, winogrona na pol. Wszystko wymieszać, posypać uprażonymi płatkami migdałów.
OBIAD: ZUPA Z BURAKÓW Z NUTKA Z KOKOSA ( PRZEPIS Z WCZORAJ)
4 buraki, 1/4 ugotowanej kaszy jaglanej,1/2 szklanki kokosowego mleczka, cebula, 1 ząbek czosnku, jabłko, 2 cm imbiru, szczypta curry, kurkumy, pieprz, 1/4 mielonej kolendry, łyżeczka oleju kokosowego, sol himalajska.
Umyte buraki zawinąć w folie i upiec w temp 200 stopni.Piec ok 40 minut.Obrać i pokroić w ćwiartki.
Podsmażyć cebulę,czosnek oraz starty imbir. Wrzucić buraki z jabłkiem pokrojonym w kostkę i zalać woda do 3/4 warzyw.Gotować 10 minut, potem dodać mleko kokosowe i ugotowana kasze jaglana. Gotować ok 5 minut.Zmiksować wszystko na gładki krem. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Podsmażyć cebulę,czosnek oraz starty imbir. Wrzucić buraki z jabłkiem pokrojonym w kostkę i zalać woda do 3/4 warzyw.Gotować 10 minut, potem dodać mleko kokosowe i ugotowana kasze jaglana. Gotować ok 5 minut.Zmiksować wszystko na gładki krem. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodowce przez parę dni , kasze
jaglana tak samo. Wiec spokojnie można ugotować większa ilość i tylko
dodawać. Zaoszczędzi to nam trochę czasu.
KOLACJA: CARPACCIO Z PIECZONEGO BURAKA Z KASZA JAGLANA.
2 BURAKI, 1 ŁYŻKA PESTEK Z DYNI, 4 ORZECHY WŁOSKIE, KIEŁKI RZODKIEWKI, 3/4 SZKLANKI KASZY JAGLANEJ,
Do oliwy koperkowej: 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEGO KOPERKU, 3 ŁYŻKI OLIWY3 LISTKI ŚWIEŻEJ BAZYLII, ODROBINA SYROPU Z AGAWY, SOK Z POL CYTRYNY, 1/2 ZĄBKA CZOSNKU.
Piekarnik rozgrzać do temp.200 stopni. Buraki zawinąć w folie aluminiowa. Skropić wcześniej oliwa z octem. Piec 45-50 minut..
Ugotowane buraki pokroić w cienkie plasterki.Przygotować sos koperkowy:Zmiksować orzechy, kasze, pestki dyni. Plastry buraka ułożyć na talerzu. Skropić oliwa koperkowa.
Prześlij komentarz